WONEN AAN DE LIJNBAAN IN DE SCHOONHEID VAN DE WEDEROPBOUW

Door Sandra Arts

De oplevering van de eerste twee appartementen van in totaal 6 appartementen die gerealiseerd worden in een voormalige magazijnruimte en woning over drie verdiepingen boven een winkel in de binnenstad van Eindhoven in opdracht van Dela Vastgoed.

Hermanus Boexstraat 2 - LR

Herwaardering van het verleden
De winkels met woningen gelegen aan de Hermanus Boexstraat in Eindhoven zijn ontworpen door architect J.W.C. Boks, die leefde van 1904-1986. Dit project is gebouwd in de jaren 1956/1957 en is als ontwerp een verwijzing naar de lijnbaan in Rotterdam: een doorlopende winkelpui met luifel aan beide zijden van de straat met daarboven woningen.

De architectuur wordt gekenmerkt door een grote mate van plasticiteit, die gedragen wordt door de doorlopende luifel, het spel van de balkons en de pergola’s van de bovenste woonlaag. De stijl is niet eenduidig en vormt een relatie tussen nieuwe zakelijkheid en traditie (metselwerk). Vanuit dat oogpunt is het van belang aan de straatzijde het oorspronkelijk ontwerp zoveel mogelijk te koesteren.

Wonen aan de gevel
Gekozen is voor wonen aan één gevel, zodat de afzonderlijke woningen zo goed mogelijk ontsloten kunnen worden vanuit het huidige trappenhuis. In totaal is er zo ruimte voor zes wooneenheden waarvan vier 3-kamerwoningen en twee 2-kamerwoningen. Het geheel is een samenspel tussen woninggrootte en buitenruimte.

Bij de opzet van de plattegrond is er naar gestreefd zoveel mogelijk de samenhang in de ruimte te behouden door de combinatie van de ruimte en de oplossing van de scheidingswanden (deels glas)

Het trappenhuis als ruimte
Het huidig trappenhuis wordt volledig behouden en qua ruimte zo benut, dat het door de extra maat die het bezit, elke woning ruimer doet ervaren. Een ruimer trappenhuis zorgt ervoor dat als je de voordeur open doet, je entree/hal veel ruimer lijkt.

Hermanus Boexstraat 1 - LR

zie ook BouwhulpGroep – Hermanus Boexstraat